sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Aurinkoinen tapiokavanukas

Saman kadun naapuri antoi minulle kassillisen sitrushedelmiä. Oli käynyt kävelyllä tässä lähellä olevassa omakotitaloalueella ja pysähtynyt jonkun talon puutarhan kohdalla,ja siellä sattui olemaan talon emäntä paikalla. E joka ei koskaan ujostele oli kysynyt saako hän ottaa muutaman hedelmän ,ja talon emäntä sanoi että siitä vaan.
Kaikki luomua: oli minisitruunoita,kumkvatteja,pomeransseja sekä makeita sitruunoita .Makeisiin sitruunoihin en ollutkaan aiemmin törmännyt,ne eivät olleet erityisen makeita mutta niissä oli  hieno vähähappoinen aromi;kuoressa sekä mehussa.Kyseessä on Citrus limetta,ja niitä oli kuulemma  vähän vaikeaa poimia koska makean sitruunan puussa on piikkejä..Citrus limetan mehu on alussa makeaa mutta happanee sen jälkeen nopeasti.Kumkvatit menivät salaattiin ja pikku sitruunat olivat niin täynnä siemeniä ettei niillä oikein tehnyt mitään.   Myös pomeransseissa ja makeissa sitruunoissa oli paljon siemeniä,mutta myös paljon mehua ja ihanat kuoret,jotka piti käyttää pois sillä nämä eivät kestä huoneenlämmössä yhtä kauan kuin kaupan hedelmät. Kaapissa oli myös puolikas pussilliinen tapiokahelmiä,joissa viimeinen käyttöpäivä oli juuri lähestymässä,joten sitruksista ja niistä syntyi aivan ihanan makuinen jälkiruoka,joka on sekä maidoton että gluteeniton.

Aurinkoinen tapiocavanukas (3-4 annosta)

  • 1½ pieniä tapiokahelmiä
  • 1 dl kasvismaitoa (käytin tarjouksessa ollutta riisimaitoa,mutta mikä tahansa kasvismaito käy)
  • 2 dl kermaista kookosmaitoa
  • 2 dl appelsiinimehua
  • 1,5 rkl sitruunamehua
  • 2½ dl ruokosokeria
  • 2 appelsiinin kuoriraaste
  • ripaus vaniljaa (uutetta tai tangosta)
  • koristeeksi kuivattua appelsiinikuorta
Laita tapiokahelmet ensin paisumaan vähintään puoleksi tunniksi kasvismaitoon. Kaada ne sen jälkeen kattilaan; lisää kookosmaito,kuoriraaste,sokeri,vanilja,,appelsiini-sekä sitruunamehu. Keitä seosta keskilämmöllä kiehusmispisteeseen,sekoitellen. Kun seos alkaa kiehua ja saostua alenna lämpöä ja keitä vanukasta kunnes tapiocahelmet ovat muuttuneet läpikuultaviksi. Anna jäähtyä hetken  ja kaada vanukasta  tarjoiluastioihin /tarjoiluastiaan ennenkuin se ehtii kunnolla jähmettyä. Jäähdytä jääkaapissa kunnes vanukkaat ovat täysin kylmiä. Lisäsin päälle muutaman päivän huoneenlämmössä kuivaamaani ja jauhamaani sitruskuorta,mutta päälle voisi lisätä myös vaikka kookoskermaa tai kermavaahtoa.Sitruksen maku tuli aivan ihanasti esille tässä jälkiruoassa:)

Ihana herkku!

Huomasin että tapioka on monelle lukijalle täällä vieras aines. Sitä löytyy aasialaisen ruuan liikkeistä tai sitten suurempien markettien aasialaisten aineksien hyllyistä. Tapiokaan kannattaa tutustua:siitä saa tehtyä hyviä jälkkäreitä. 

22 kommenttia:

  1. Sitrushedelmät ovat ihania ja voi mitä luksusta tuo teidän paikallinen hedelmätarjontanne <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marika:minä olen hulluina sitrushedelmiin! Ja tosiaankin täällä on hedelmätarjonta tosi hyvä:)

      Poista
  2. Vad fräscht och gott! Ha en fin dag!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:jätte gott:) Och tack det samma till dig:)

      Poista
  3. Jesta pakko olla aivan mielettömän hyvää ja raikasta <3 Aurinkoista päivää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia:näissä oli ihana appelsiininen maku ja pilkahdus sitruunaakin,ja tosi hyvää oli.Vein saman kadun naapurin gluteeniherkälle tyttärelle näitä:kiitos,toivottavasti teilläkin aurinkoista(meillä oli vain vähän aurinkoa tänään...)

      Poista
  4. Tuo tapioca on minulle ihan vieras, en ole päässyt sitä koskaan maistamaan. Ja tosi kauniit lasikupit sinulla noissa kuvissa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Campasimpukka:suosittelen kokeilemaan.Yleensä käytän tapiokajauhoja,esim. gluteenittomaan leivontaan,mutta näitä tapiokahelmiä on kiva käyttää jälkiruoissa:)

      Poista
  5. Ihanan raikas vanukas. Tuli heti mielikuva lämpimästä kesäpäivästä ja tästä vanukkaasta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:tosi ihana ja sitruksesta tuli kaunis värikin:) Kesäpäivä;D Täällä on tänään ollut hieman "talvinen" päivä ,mutta talvellahan nämä sitrukset ovatkin sesongissa eivätkä kesällä.

      Poista
  6. Kaipaan lämpimään, ja nyt vieläkin enemmän :D Raikkaan näköinen annos. Minulle tuo Tapioka on vieras, ei ole tullut vastaan reissuillakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaura:voin kuvitella että kylmässä kaipaa lämmintä(muistan hyvin oman kaipuuni...) Kiitos,oli tosi hyvää ja jos tulee tapiokaa vastaan niin suosittelen rohkeasti kokeilemaan.

      Poista
  7. En ole minäkään tapiokaan törmännyt, mutta muuten kyllä aivan vesi tuli kielelle... Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin heti lukijaksi. Ois tosi kiva jos tulisit kylään myös Aurinkokujalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkokujalla:jännää että se näyttää olevan monelle vieras tuo tapioka,vaikka on aika yleisesti käytetty aines esim. aasialaisessa keittiössä. Kiva kun löysit tänne ja tulen pian vastavierailulle:)

      Poista
  8. Ihania sitruksia! Niiden sesonki osuu just mahtavasti piristämään meidän talvea.
    Minäkin olen huomannut etteivät luomusitrukset säily kuin hetken huoneenlämmössä. Onneksi jääkaappisäilytys antaa niille lisäaikaa.
    Kuten näemmä monelle muullekin, niin myös minulle on tapioka vieras tuote.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula: tähän aikaan vuodesta sitrukset ovat niin ihania:) Ja väriltäänkin ovat hyviä piristämään Suomen talvea) Näin on ,aika nopeasti nuo alkoivat pehmetä huoneenlämmössä vaikkei edes ole lämmintä täällä kodissani,ja piti käyttää ne pois. Paula,ehdottomasti kokeilemaan tapiokaa jos tulee vastaan.Sitä löytyy helposti esim.aasialaisen ruuan kaupoista.

      Poista
  9. Ihanan näköistä ja voi että, kun sitruksia saisi täälläkin noin vain puista poimimalla... (joo, tiedän, tuolta lumihangesta niitä olisi vähän vaikea löytääkin ;-)
    Minulla on vähän sellainen hassu suhde Tapiokahelmiin, en oikein tiedä tykkäänkö vai en. Niiden koostumus on jotenkin jännä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna:ja minä kun mietin kesällä että voi kun pääsisi marjaan ....Eli nämä on sitten mun marjat,tosin en pääse itse poimimaan kun ei ole mun puut,mutta Tel Avivissa on kyllä joukko puita kaupungin alueella joista pääsee;D
      Tässä ohjeessa tapiokahelmet olivat todella edukseen,olen syönyt ihan vain sellaista neutraalia tapiokavanukasta mutta sitruksen lisäys teki tästä tosi hyvän:)

      Poista
  10. Kuulostaa eksoottisen ihanalta saada sitrushedelmiä naapurin puusta :) Tapioka on minulle ihan vierasta mutta vanukas kuulostaa tosi herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjo>totuus on että vaikka olen nyt asunut täällä joitakin vuosia ja myös nuorena asunut niin vieläkin ovat minullekin eksoottisia nuo sitrushedelmät.,Olen aina ihan aah ja ooh kun näen hedelmiä täynnä olevia sitruspuita ja nyt näen sellaisia joka päivä bussimatkalla ikkunasta:) Tapiocahelmet ovat tosi kivoja tällaisissa jälkiruuissa.

      Poista
  11. Tapioka on minulle ihan vieras hedelmä. Mahtaakohan Suomesta edes saada. Vanukkaat kyllä tiedän, ne ovat ihania! Ja tuo sinun vanukkaasi varmasti sulaa suussa. Appelsiinin maku on niin hyvää. Muuten nätit nuo lasiastiat.
    Kivaa viikkoa!

    VastaaPoista
  12. Tuula:tapioka ei ole hedelmä vaan tärkkelys, jota tehdään maniokkijuuresta. Niitä tapiokahelmiä löytyy aasialaiseen ruokaan keskittyneistä kaupoista. Kiitos, oli tosiaankin ihana vanukas sitruksista tulee niin hyvät maut

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...